Tag Archives: Hollywood

8 Luxurious Cars in Film

136-139_design-on-film-1-copy

DESIGN ON FILM

Geared for Grandeur

Story by Anton Adianto

The Guinness Book of Records notes that the most expensive car ever purchased was a 1963 model Ferrari 250 GTO, bought by an anonymous private buyer from Paul Pappalardo, a Connecticut-based car collector, for US$52 million. On film, expensive cars abound, especially with the large number of films depicting fast cars and racing plots, complete with their luxurious settings. Notable vehicles driven by the likes of Elvis Presley, Steve McQueen, and Nicolas Cage, are just several of the most coveted items wanted by private collectors around the world. Even more impressive is that the value of those cars multiplies significantly, compared with their original price, after appearing for just a few minutes on the silver screen.

136-139_design-on-film-2-copy

This article was published in the Indonesia Design magazine (67th Edition) in 2015.

Advertisements

Top 12 Unforgettable Houses in Film

122-127_design-on-film-1-copy

DESIGN ON FILM

Houses That Have Become Unforgettable

Story by Anton Adianto

Human beings are not the only beings who need a shelter or a place to live. In fact, a dwelling is one of the basic needs of most of living creatures on earth. This place to live becomes one of the aspects of reality that is brought to life on the big screen. Some of the houses depicted in the movies are especially constructed for the film while others make use of existing structures. Regardless of the plot, several homes that have been immortalized on screen managed to enjoy as much fame as the actors, screenwriters and directors due to their unforgettable enchantment.

122-127_design-on-film-2-copy122-127_design-on-film-3-copy

This article was published in the Indonesia Design magazine (66th Edition) in 2015.

James Bond’s Most Famous Gadgets Ever

118-123_design-on-film-1-copy

A Bond with Gadgets

Story by Anton Adianto | Photo by  Eon Productions, MGM/UA, United Artists & Columbia Pictures

Ian Fleming would never have believed that his novel “Casino Royale,” penned in 1953, would give birth to arguably the world’s most famous fictional character, James Bond. Since venturing into the big screen in 1962, tales about the classy, womanizing British Secret Service Agent have featured hundreds of state of-the-art gadgets, many of which are still unthinkable to be produced even today–from the first film Dr. No to the latest, Skyfall, screened 50 years later.

This slideshow requires JavaScript.

This article was published in the Indonesia Design magazine (65th Edition) in 2014.

Fashion Trends in Cinema

116-121_design-on-film-1-copy

DESIGN ON FILM

Fashion Trends in Cinema

Story by Anton Adianto

Film and fashion have always had a strong correlation. In addition to storyline, cast and cinematography, the side of art that comprises fashion, makeup and art direction make up the early foundations for the history of world movies. More importantly, the glittering fashion depicted in the movies has been known to influence fashion trends in real life. Fashion is becoming an indisputable element of life, both for those who are aware of it and those who don’t really care about it. Indeed, we must admit that people are inescapable from fashion. Or in the words of Edith Head, a film costume designer, “Fashion is a language. Some know it, some learn it, some never will – like an instinct”.

This slideshow requires JavaScript.

This article was published in the Indonesia Design magazine (64th Edition) in 2014.

Beyond the Future: After Earth & Elysium

id58_design-on-film-1-copy

DESIGN OF FILM

Beyond the Future

Story by Anton Adianto | Photo by Sony Pictures | Illustration by Dean Sherriff

In many cinematic features that showcase a futuristic setting, the future is commonly depicted as something bleak and full of ruins. In these films, this condition most frequently occurs because of great catastrophic events that somehow manage to wipe out almost all of humankind. The cataclysms are displayed superbly in two of the latest sci-fi flicks, After Earth, starring Will Smith and his son Jaden, and Elysium, a film directed by South African director Neill Blomkamp.

This slideshow requires JavaScript.

This article was published in the Indonesia Design magazine (58th Edition) in 2014.

HIPPY HIPPY SHAKE: Goyang, bukan berarti teler!

Apakah Anda baru terkagum-kagum dengan gaya presentasi film Cloverfield yang baru diputar di Tanah Air?Atau Anda justru mual dan puyeng begitu keluar dari bioskop, seperti halnya banyak keluhan pening yang sama ketika film ini diputar di Amerika Utara, sekitar pertengahan Januari silam. Apa yang disuguhkan sutradara Matt Reeves memang tidak lazim disampaikan lewat sebuah film. Mengisahkan tentang beberapa seri adegan yang terekam lewat kamera digital biasa terhadap peristiwa menakjubkan selama pesta berlangsung. Akibatnya, dominasi gambar yang tertuang di layar adalah sebuah rekaman video hasil genggaman tangan yang terus bergoyang. Bisa dibayangkan, bagaimana asyik sekaligus pusingnya penonton dibuatnya. Masih untung jika penonton tidak mual.

Apa yang dilakukan Cloverfield dan shaky camera technic-nya memang bukan menjadi barang baru di Hollywood. Cloverfield sendiri diproduseri oleh J.J. Abrams yang memakai teknik hand-held camera sepanjang tiga musim serial yang membuatnya beken, Lost. Teknik ini seolah mengharamkan metoda dasar sinematografi umum, seperti pemakaian crane, dolly, image stabilization hingga yang lebih umum dipakai, teknologi steadicam. Justru efek goncangan tersebut yang dicari oleh film-film seperti ini sehingga memberikan kesan dokumentasi (non-profesional sehingga benar-benar seperti diambil oleh seorang amatiran) yang kuat. Efek yang diderita sebagian penonton bagaikan terkena mabuk kapal alias nausea. Memang bukan perkara berat, tetapi sebuah bioskop di Amerika sampai perlu mencantumkan peringatan penyebab pusing tadi di depan loket film Cloverfield.

Continue reading HIPPY HIPPY SHAKE: Goyang, bukan berarti teler!

POSTERS OF THE MONTH: APRIL 2008

5. SURFWISE
Why? Warna oranye sering manis pas dijadiin poster, apalagi kalau komposisi dan art design-nya tepat. Surfwise jadi salah satu desain poster yang unik, tapi sederhana. Komposisi gambar dan warnanya juga enakeun.

4. BAGHEAD
Why? Komikal banget. Gak terlalu heboh, tapi lumayan provokatif. Dua cowoq, dua ceweq di atas ranjang dengan kepala ditutup kantong belanjaan. Apa lagi coba yang dicari?

3. THE FALL
Why? Surealis abisss… Ya, itu kali gaya si Tarsem Singh karena nyembunyiin kualitas film garapannya yang jelek. Hehehe… Poster ini asli keren. Semua imej yang muncul layak untuk buat penonton penasaran. Apa ini, apa itu…

2. THE X-FILES: I WANT TO BELIEVE
Why? Udah lama ditunggu… Teaser poster ini nampilin kreasi desain yang hebat dengan permainan cahaya yang mulus. Bayangan dua agen kita itu ngebentuk huruf ‘X’. Bravo!

1. THE SPIRIT
Why? Subyektif banget sih! Masalahnya saya seneng dengan gaya neo-noir Frank Miller. Inspirasional! Waktu dia terlibat langsung buat film ini, plus poster yang monokromatis, hanya ada warna merah aja, ya pasti lah saya milih poster ini jadi nomer satu bulan April lalu.